אם תשאלו מישהו ברחוב מה התאריך היום, הוא כנראה יענה לכם את התאריך הלועזי. הלוח הלועזי הוא הלוח שמשתמשים בו במקום העבודה, בחדשות או סתם כדי לתאם מפגש משפחתי. מאידך, ללוח העברי יש המון השפעה על חיי היומיום בישראל, ואתם אפילו לא שמים לב לכך! במאמר הבא נספר לכם איפה פגשתם את הלוח העברי אפילו בלי שידעתם.
מה המשמעות של לוח השנה העברי?
לוח שנה עברי הוא לוח שמבוסס על מולד הירח. כלומר חודש מתחיל כשהירח מופיע לראשונה, אמצע החודש הוא כשהירח מלא, וכשהירח שוב נעלם זהו סוף החודש. השנה מחולקת ל-12 חודשים, כלומר 12 מופעים מלאים של מולד הירח, ואז דעיכה שלו.
הלוח העברי הוא עתיק ביותר, ומשתמשים בו כבר אלפי שנים. לוח השנה הלועזי, לעומת זאת, מבוסס על העובדה ששנה אחת היא סיבוב מלא של כדור הארץ סביב השמש. מהסיבה הזו הלוחות הללו שונים ומתלכדים רק אחת ל-19 שנה בערך.
חגים ומועדים לפי הלוח העברי
כל חגי ישראל נחגגים לפי לוח השנה העברי. ראש השנה תמיד יהיה בא' בתשרי, גם אם בשנה אחת זה יוצא בחודש ספטמבר ובזו שאחריה בחודש אוקטובר. באותה צורה חנוכה תמיד יהיה בכ"ה בכסלו, גם אם בשנה אחת זה יוצא על תחילת דצמבר ובשנה אחרת בסוף דצמבר. לכן כדי להכיר את חגי ישראל ולדעת מתי הם נחגגים יש להכיר את הלוח העברי.
ימי זיכרון לפי הלוח העברי
גם ימי הזיכרון הרשמיים של מדינת ישראל מצוינים תמיד לפי התאריך העברי. יום העצמאות, למשל, שכל ילד יודע לדקלם, הוא בה' באייר. כל שנה התאריך הזה יוצא במועד אחר לפי לוח השנה הלועזי, אך זהו תמיד יום העצמאות של מדינת ישראל משום שהוא ב-ה' באייר. גם ט' באב, שרבים מציינים כיום אבל, מצוין לפי התאריך העברי ואין כל חשיבות למועדו בתאריך הלועזי.
ציון ימים מיוחדים בשנת הלימודים
שנת הלימודים בישראל מתחילה ב-1 בספטמבר, וזהו תאריך לועזי. עם זאת, במהלך השנה ישנם הרבה אירועים מיוחדים שמצוינים דווקא בתאריך העברי! באוניברסיטאות בירושלים, למשל, יום הסטודנט מצוין תמיד ביום ירושלים לפי התאריך העברי. באותה צורה גם ט"ו בשבט שחוגגים בגנים ובבתי הספר היסודיים הוא חג שנקבע לפי לוח השנה העברי ללא שום תלות בלוח השנה הלועזי.
סיכום
הרבה פעמים נדמה לנו שאנחנו התערבבנו לגמרי בתרבות המערב, ושלוח השנה העברי הוא משהו מיושן שאין לו קשר ליומיום שלנו. אבל זו טעות גדולה. בכל מקום אנחנו מוצאים את לוח השנה העברי, במיוחד בכל הקשור לציון מועדים משמעותיים למדינה ולעם שלנו. ימי זיכרון, חגים ומועדים, וכן אירועים מיוחדים בשנת הלימודים כולם נקבעים לפי לוח השנה העברי.