הקרנית היא החלון השקוף של העין, הממוקם בחלק הקדמי שלה. היא אחראית על כיפוף אור אל תוך העין ומיקודו על הרשתית, מה שמאפשר לנו לראות בצורה ברורה. הקרנית מורכבת משכבות רקמה שקופות והיא חשובה מאוד לראייה תקינה. קבלו את כל המידע על ניתוח השתלת קרנית.
מתי נדרשת השתלה של קרנית?
ניתוח השתלת קרנית נדרש כאשר הקרנית נפגעת או צלקתית, מה שגורם לירידה משמעותית בראייה.
הסיבות הנפוצות לפגיעה בקרנית
- זיהומים – ישנם זיהומים בקרנית, כמו כיבים בקרנית שיכולים לגרום לפגיעה קשה ולצלקות שעלולות להוביל לירידה בראייה.
- פציעות – פגיעות בעין כתוצאה מתאונות, חבלות או חומרים כימיים יכולות לפגוע בקרנית ולגרום לצורך בהשתלה.
- מחלות – גם מחלות עיניים מסוימות, כמו קרטוקונוס, גורמות לעיוות של צורת הקרנית, מה שעלול להוביל לירידה משמעותית בראייה ולצורך בהשתלה.
- ניתוחים קודמים – ניתוחים קודמים בעין, כמו ניתוח קטרקט, יכולים לפגוע בקרנית ולגרום לצורך בהשתלה.
מהלך ניתוח השתלת קרנית
ניתוח השתלת קרנית הוא ניתוח עיניים עדין המבוצע בהרדמה מקומית. במהלך הניתוח, מנתח העיניים מסיר את רקמת הקרנית הפגועה ומחליף אותה ברקמת קרנית בריאה מתורם. רקמת הקרנית התורמת נלקחת מאדם שנפטר ועברה תהליך מיוחד לשמירה על בריאותה.
השתלת קרנית קלאסית
בניתוח השתלת קרנית קלאסית, המנתח מסיר את כל עובי הקרנית הפגועה ומחליף אותה ברקמת קרנית בריאה. הניתוח מתבצע באמצעות חתך קטן בקרנית ולאחר מכן תופרים את החתך באמצעות תפרים זעירים.
השתלת קרנית קדמית
בניתוח השתלת קרנית קדמית המנתח מסיר רק את השכבה החיצונית של הקרנית הפגועה ומחליף אותה ברקמת קרנית בריאה. השכבה הפנימית של הקרנית, הנקראת אנדותל, נשארת בריאה. הניתוח מתאים למקרים בהם הפגיעה בקרנית ממוקדת בשכבה החיצונית.
השתלת DSEK
השתלת DSEK (Descemet's Stripping Endothelial Keratoplasty)היא סוג מיוחד של השתלת קרנית קדמית בה המנתח מסיר רק את השכבה הפנימית ביותר של הקרנית הפגועה הנקראת ממברנת דסמט. השכבה החיצונית של הקרנית נשארת בריאה, וכך ניתן לשמור על צורת הקרנית המקורית. הניתוח מתאים למקרים בהם הפגיעה ממוקדת בשכבת האנדותל.
השתלת DMEK
השתלת DMEK (Descemet's Membrane Endothelial Keratoplasty)היא סוג מיוחד עוד יותר של השתלת קרנית קדמית בה המנתח מסיר רק את תאי האנדותל הפגועים ומחליף אותם בתאי אנדותל בריאים מתורם. השכבות החיצוניות של הקרנית נשארות בריאות וכך ניתן לשמור על צורת הקרנית המקורית ולצמצם את הסיכון לסיבוכים לאחר הניתוח. הניתוח מתאים למקרים בהם הפגיעה ממוקדת מאוד בשכבת האנדותל.
מהם הסיכונים הכרוכים בניתוח השתלת קרנית?
- דחיית השתל.
- זיהום בעין.
- גלאוקומה.
- קטרקט.
- אובדן ראייה במקרים נדירים.
סיכום
ניתוח השתלת קרנית הוא ניתוח יעיל שמסוגל לשפר משמעותית את הראייה אצל אנשים שסובלים מפגיעה בקרנית. חשוב להתייעץ עם רופא עיניים מומחה כדי לדעת אם ניתוח השתלת קרנית הוא הטיפול המתאים לכם.