חיפוש

התמכרות היא איננה גזר דין לכל החיים, יש מי שמושיט לך יד

התמכרות היא דפוס התנהגות של שימוש מופרז בחומר מסוים או עיסוק כפייתי התנהגותי, בהם מפתח אותו מכור תלות לא בריאה שעלולה לפגוע בתפקוד הרגשי, הקוגניטיבי, הסוציאלי, האקדמי או התעסוקתי. 

אחד מן המאפיינים הברורים של התמכרות היא הסלמה מתמשכת כמו גם התמדה בהתנהגות ההרסנית, על אף ההשלכות המזיקות שלה (לטווח הקצר והארוך). כיום התמכרות נתפסת כמחלה נוירולוגית, שכן הסמים הממכרים משנים את המבנה של המוח ואת פעילותו.

עם זאת, באמצעות טיפול נפשי מקצועי, תמיכה נכונה ולעיתים שימוש בטיפול תרופתי, ניתן להתגבר על ההתמכרות ולהחלים. מלבד הגמילה עצמה, המטרה המרכזית של הטיפול בהתמכרויות היא להחזיר את המטופל למסלול חיים בריא, תוך מתן דגש והכוונה לתפקוד בריא בכל הנוגע למשפחה, לזוגיות ותפקוד במקום העבודה ובקהילה.

ההתמכרויות הנפוצות והמוכרות ביותר לפסיכולוגים ומטפלים בארץ הן התמכרות לסמים ולאלכוהול, אך קיימות גם התמכרויות התנהגותיות כמו: התמכרות לספורט, להימורים, לאינטרנט, למין, לקניות, ואפילו לקפאין ,לריטלין, לסמארטפון, ולשוקולד.

קיימים תסמינים רבים להתמכרות כשחלקם מתאימים הן להתמכרות לחומרים פסיכו־אקטיביים והן להתנהגויות התמכרותיות. התסמין הראשון הוא זמן. המכור מקדיש זמן רב להשגת החומר, צריכתו ולהתאוששות מן ההשפעות שלו.

בנוסף, ישנה תשוקה עזה להשתמש בחומר או לעסוק בהתנהגות הכפייתית שמתעלה על כל רצון אחר.  תסמין נוסף הוא שהמכור חושב אך ורק (או כמעט רק) על החומר או על ההתנהגות שברצונו לעסוק בה, עד לשלב שבו ההתמכרות היא שמנהלת אותו ואת החלטותיו.

כמו כן, השימוש בחומר וההתנהגות המסוכנת נמשכים למרות שבשלב מסוים האדם מבין שיש לו בעיה, ומגיע להכרה כי ההתמכרות פוגעת לו בתחומי חיים רבים. בשלב זה קשה מאוד לאדם להיחלץ ממלכודת ההתמכרות ללא עזרה, ולכן קיימות עמותות וארגונים רבים כמו שניתן לראות כאן, שנמצאות שם בדיוק עבור מקרים כאלה. 

בהתמכרות לחומרים,  ניתן לראות בבירור איך השיפוט מתערער והשימוש בחומר מסכן את החיים למשל בזמן נהיגה. בנוסף, החומר הממכר מייצר סבילות: ככל שהזמן חולף החומר משפיע פחות, והאדם זקוק לכמות גדולה יותר ממנו על מנת להפיק את התחושה שהוא משתוקק לחוות שוב ושוב. חומר רב יותר פירושו השקעה רבה יותר כסף וזמן להשגתו, מה שיגרום בסופו של דבר לסיבוכים רבים ולפגיעה הולכת וגוברת בכל תחומי החיים.

 בכל שיטות הטיפול בהתמכרויות, חשוב לגרום למטופל לצאת לחיים עם הכלים הבאים:

  • מיומנויות לשליטה עצמית – מיומנויות אלה כוללות בין היתר הסכם התנהגות וקביעה משותפת של יעדים קליניים.
  • דרכים וכלים למניעת מעידות.
  • ניתוח התנהגותי – סכימה ברורה וכרונולוגית שמבהירה למטופל מה הוביל למשבר בתהליך. לדוגמא, איזה גירוי עורר איזה רגש וכיצד אותו הדחף הוביל את המטופל למעידה. 
  • ניהול של טריגרים – למידה וזיהוי על התמודדות יעילה עם גירויים פנימיים וחיצוניים שעשויים להביא את המטופל לחזרה לשימוש בחומר. 

לסיכום, טיפול בהתמכרות דורש זמן ובעיקר מעטפת אנושית מקצועית ואוהבת. חשוב לזכור שלא צריך להיות לבד בתהליך הזה – יש מי שיוציא אתכם מזה וישמח להיות בתהליך כל רגע ורגע.

הִתמַכְּרוּת

באותו נושא
ניתוח קטרקט
ניתוח קטרקט בלייזר

קטרקט זו מחלת עיניים נפוצה מאוד בגילאים מבוגרים. עם ההתקדמות בגיל, המנגנון השומר על כמות המים בעיניים נחלש, וכך נוצר הקטרקט הנפוץ. ישנם הליכים שונים

קרא עוד »
6 סודות מניסיונו של HR
6 סודות מניסיונו של HR

עולם משאבי האנוש (HR) גדוש באתגרים, החל מגיוס עובדים ועד ניהול קונפליקטים, שמירה על תרבות ארגונית חיובית ועוד. לאורך השנים צברתי ניסיון רב בתחום וגיליתי

קרא עוד »